onsdag 4 september 2013

VM äventyret, säsong 3, dag 5, Den stora kvaldagen

Torsdag och kvaldag, den 4 juli, Fjelsted, Danmark.
I ett VM på hemmaplan för danskarna är inga kval lätta. Inte heller om hälften av dom, så när som på sex förare, är danska, dvs 23st. Och med tanke på Danmarks både bredd och topp så ligger alla dessa 23 förarna före svenskarna.

Men det ska köras om det...
11+1 går vidare från kval 1 & 3 och 10+2 i kval 2. Stoffe körde i kval 3.

I det första kvalet körde Filip Hjelmland och Alexander Woentin av svenskarna.
Filip körde övertygande och visade att han ville vara med att slåss. Alexander däremot hade det tungt och var sig inte rättvis. Kanske var det nerver...
Men Alexander kan vara lugn. Han har många år på sig än!

Alla danskar i kval 1 tog sig vidare och prispallen bestod av idel danskar.

1. Jonas Jeppesen, Danmark, 15p (3,3,3,3,3)
2. Mads Hansen, Danmark, 12p (TT,3,3,3,3)
3. Jannik Lund Jensen, Danmark, 11p (3,2,2,1,3)

8. Filip Hjelmland, Sverige, 8p (2,2,2,x,2)
-----------------------------
14. Alexander Woentin, 4p (1,1,1,1,0)


I det andra kvalet var det tre svenskar med, Maksimilian Bogdanowicz, Joakim Christensen och Emil Millberg. Maks kom längst och tog sig vidare till semin som tia och sista ordinarie trots en omkullkörning och uteslutning i sitt sista heat. Bara en poäng bakom och den retliga reservplatsen blev det för Jocke.
Emil hade det också tungt, precis som Alexander i första kvalet, men fick en fullträff i sitt andra heat där han från gul bana tog starten och vann heatet! I sitt sista heat tar han en klar etta, medan speakern säger att han fått en nolla och en mindre förvirring utbryter. Fick han ettan eller inte... Om inte skulle han stanna på tre poäng och missa särkörningen om en reservplats...
Han fick poängen men lyckades inte i särkörningsheatet.

Det blev ytterliggare ett särkörningsheat, om tredje och fjärdeplats. Det vann Martin Steen Hansen före Sam Jensen. Alla danskar i kval 2 tog sig vidare.

1. Jason Jörgensen, Danmark, 15p (3,3,3,3,3)
2. Kasper Andersen, Danmark, 13p (3,2,3,3,2)
3. Martin Steen Hansen, Danmark, 12+3 (1,3,3,3,2)

10. Maksimilian Bogdanowicz, Sverige, 6p (2,2,1,1,Fx)
-------------------------------
11. Joakim Christensen, Sverige, 5p (1,1,2,0,1)
-------------------------------
14. Emil Millberg, Sverige, 4+1p (0,3,0,0,1)


I det tredje och sista kvalet var det så dags för Christoffer tillsammans med Joel Kling och Oskar Thulin. Av dessa tre var det Stoffe som lyckades bäst, men det var inte lätt...

Stoffe börjar tävlingen från gul bana. Han är med bra i starten och slåss om andraplatsen när han får en liten stoppsladd i andrasväng. Han håller sig kvar på tredjeplats och får ettan.
I sitt andra heat har han en dålig start men kör upp sig och fightas om en andraplats med Sebastian Mortensen. När Sebastian kommer på Stoffes inner flyter Stoffe ut och även Oskar tar sig om. Sen följer det två varvs fight om tredjeplatsen som Stoffe tillslut vinner.
I sitt tredje heat får han en bra start från innern men gul och vit är snabbare in i sväng. Men så tar han sig förbi Niclas Clausen och blir tvåa in i mål.
Det blir en tvåa till i sitt fjärde heat även om Stoffe får en kanon start och går ut i ledning. På utsidan kämpar Andreas Jensen och i slutet på tredjevarvet tar han sig förbi...
I sitt femte och sista heat har han en bra start, men när det är dags att gå in i sväng åker blåförare, Lasse Fredriksen, rakt fram och rakt in i Stoffe. I omstarten får Stoffe en dålig start, men lyckas ta sig ikapp och om Jannik Sörensen. Han får ettan i ett för övrigt tight heat.
Det blev totalt sju poäng och en åttondeplats. Och Stoffe var vidare till VM semifinal!!!

Joel tog ett poäng mindre än Stoffe men klarade sig vidare på en tiondeplats.
Oskar kämpade men fick ingen utdelning...

Det blev två särkörningsheat. Det första mellan tysken Lukas Bauman och dansken Jeppe Henriksen om en ordinarie- och en reservplats. Efterson Jeppe får stopp, i ledning, blir han reserv och den enda dansk som inte går vidare till semifinalerna som ordinarie.
Det andra särkörningsheatet kördes om andra-tredjeplats mellan danskarna Andreas Jensen och Sebastian Mortensen. Med andra ord var prispallen även i det tredje kvalet dansk.

1. Frederik Jacobsen, Danmark, 14p (3,3,3,3,2)
2. Andreas Jensen, Danmark, 13+3 (2,2,3,3,3)
3. Sebastian Mortensen, Danmark, (3,2,2,3,3)

8. Christoffer Selvin, Sverige, 7p (1,1,2,2,1)10. Joel Kling, Sverige, 6p (1,2,1,0,2)
--------------------------------
15. Oskar Thulin, Sverige, 1p (0,0,1,0,Fx)